Ainfo Consulta

Catálogo de Información Agropecuaria

Bibliotecas INIA

 

Botón Actualizar


Botón Actualizar

Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  28/11/2018
Actualizado :  28/11/2018
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  SALINAS, L.M.; BALSEIRO, A.; JIRÓN, W.; PERALTA, A.; MUÑÓZ, D.; FAJARDO, J.; GAYO, E.; MARTÍNEZ, I.Z.; RIET-CORREA, F.; GARDNER, D.R.; GARCÍA MARÍN, J.F.
Afiliación :  LUIS MANUEL SALINAS, Universidad Internacional Antonio de Valdivieso (UNIAV), Rivas, Nicaragua; Facultad de Veterinaria, Universidad de León, Campus de Vegazana, León, Spain.; ANA BALSEIRO, Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario (SERIDA), Centro de Biotecnología Animal, Gijón, Asturias, Spain.; WILLIAM JIRÓN, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN), León, Nicaragua.; ANA PERALTA, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN), León, Nicaragua.; DAVID MUÑÓZ, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN), León, Nicaragua.; JORGE FAJARDO, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN), León, Nicaragua.; ELENA GAYO, Facultad de Veterinaria, Universidad de León, Campus de Vegazana, León, Spain.; ILEANA ZORHAYA MARTÍNEZ, Facultad de Veterinaria, Universidad de León, Campus de Vegazana, León, Spain; Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla (UPAEP), Mexico.; FRANKLIN RIET-CORREA AMARAL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DALE R. GARDNER, Poisonous Plant Research Laboratory, Logan, UT, United States.; JUAN FRANCISCO GARCÍA MARÍN, Facultad de Veterinaria, Universidad de León, Campus de Vegazana, León, Spain.
Título :  Neurological syndrome in goats associated with Ipomoea trifida and Ipomoea carnea containing calystegines.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Toxicon, January 2019, Volume 157, Pages 8-11.
ISSN :  0041-0101
DOI :  10.1016/j.toxicon.2018.11.291
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 16 September 2018 // Received in revised form 7 November 2018 // Accepted 9 November 2018 // Available online 14 November 2018. This work was partially supported by a grant from Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria ( INIA , Spain), reference number E-RTA2013-00013-C04-04 (FEDER co-funded).
Contenido :  ABSTRACT. A disease characterized by ataxia, tremors and nystagmus had been observed in goats in Nicaragua. The main histologic lesions were loss and neuronal vacuolation of Purkinje cells and Wallerian-like degeneration mainly in the cerebellum, suggesting a glycoprotein storage disease. Ipomoea carnea and Ipomoea trifida found in the paddocks were negative for swainsonine, but contained calystegines at 0.02% and 0.06% suggesting that the disease was caused by these substances, which are competitive inhibitors of β-glucosidase and α-galactosidase activities. © 2018 Elsevier Ltd
Palabras claves :  CALYSTEGINES; GOAT; IPOMOEA CARNEA; IPOMOEA TRIFIDA; NICARAGUA; POISONING.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101730 - 1PXIAP - DDPP/TOXICON/2019

Volver


Botón Actualizar


Botón Actualizar

Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  24/10/2023
Actualizado :  24/10/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  PÉREZ-RUCHEL, A.; BRITOS, A.; ALVARADO, A.; FERNÁNDEZ-CIGANDA, S.; GADEYNE, F.; BUSTOS, M.; ZUNINO, P.; CAJARVILLE, C.
Afiliación :  ANALÍA PÉREZ-RUCHEL, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; ALEJANDRO BRITOS, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; AMAYRI ALVARADO, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; SOFÍA FERNÁNDEZ-CIGANDA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Departamento de Microbiología, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Ministerio de Educación y Cultura, Av. Italia 3318, 11600 Montevideo, Uruguay; FREDERIK GADEYNE, Royal Agrifirm Group, Landgoedlaan 20, 7325 AW Apeldoorn, the Netherlands; MARIANA BUSTOS, Royal Agrifirm Group, Landgoedlaan 20, 7325 AW Apeldoorn, the Netherlands; PABLO ZUNINO, Departamento de Microbiología, Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Ministerio de Educación y Cultura, Av. Italia 3318, 11600 Montevideo, Uruguay; CECILIA CAJARVILLE, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay.
Título :  Impact of adding tannins or medium-chain fatty acids in a dairy cow diet on variables of in vitro fermentation using a rumen simulation technique (RUSITEC) system.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Animal Feed Science and Technology, November 2023, Volume 305, 115763. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115763
ISSN :  0377-8401.
DOI :  10.1016/j.anifeedsci.2023.115763
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 15 August 2022, Revised 9 June 2023, Accepted 1 September 2023, Available online 6 September 2023, Version of Record 14 September 2023. -- Correspondence author: Pérez-Ruchel, A.; Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.500, San José, Uruguay; email:anapevet@gmail.com --
Contenido :  This work aimed to evaluate the effect of including 2 functional feed ingredients in a diet with a high proportion of pasture silage on in vitro ruminal fermentation, nutrient disappearances, and ruminal microbiomes. In a rumen simulation technique (RUSITEC) system (6 fermentation units), 4 treatments were evaluated: 1) CONTROL: a diet based on corn and grass silage, regular soybean meal (SBM), and corn; 178 g/kg of crude protein (CP) (used as negative control), 2) TSBM: Replacement of SBM by Mervobest® (used as positive control), 3) PHY (phytogenic mixture (tannins from quebracho and chestnut) at 10 g/kg dry matter (DM) replacing SBM) and 4) MCFA (mixture of medium-chain fatty acids, Aromabiotic Cattle® at 10 g/kg DM replacing SBM). Four runs were performed with 3 diets incubated simultaneously in duplicate using a balanced incomplete block design, lasting 17 days each. The inoculum was obtained from 3 rumen fistulated cows, and artificial saliva was infused at 650 mL/day. Samples were taken from each fermentation unit to determine the gas production, pH, NH3-N, and volatile fatty acids concentrations. The apparent digestibility of diet compounds was determined. Microbial protein synthesis and microbial community diversity were estimated using 15N as an external isotopic marker and by sequencing part of the 16 S rDNA gene, respectively. The TSBM and PHY treatments decreased NH3-N concentrations (P < 0.001) and the DM disappearance (P = 0.004). The crude protein disappearanc... Presentar Todo
Palabras claves :  Gas production; Microbial protein synthesis; Microbiome profile; PLATAFORMA DE INVESTIGACIÓN EN SALUD ANIMAL - INIA; Protein degradation.
Asunto categoría :  L01 Ganadería
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103701 - 1PXIAP - DDAnimal Feed Science and Technology/2023
Volver
Expresión de búsqueda válido. Check!
 
 

Embrapa
Todos los derechos reservados, conforme Ley n° 9.610
Política de Privacidad
Área Restricta

Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria
Andes 1365 - piso 12 CP 11100 Montevideo, Uruguay
Tel: +598 2902 0550 Fax: +598 2902 3666
bibliotecas@inia.org.uy

Valid HTML 4.01 Transitional